Jdi na obsah Jdi na menu

Číslo 12/2011 Časopis HorsesStars

2. 12. 2011

Slovo redaktora

Vážení a milí čtenáři.Jsem velmi potěšena že můžu psát tenhle super časopis!V Listopadu jsme začali pomalu rozjíždět nento časopis.Dozvíte se v něm mnoho užitečných informací!Doufáme že se vám náš časopis bude líbit :-)Na vánoce máme přichystané překvapení.Více se dočtete v článku Vánoce jsou za dveřmi aneb Ježíšek klepe na dveře.Pokud budete chtít,neváhejte a zabořte se do čtení.Vaše milující redaktorka Bárča.

Obsah

Plemeno:Arabský plnokrevník

Vánoce jsou tu aneb Ježíšek klepe na dveře

Co chystáme do budoucna

Informace o hře:Hra StarStable1-Podzimní jezdci

Co bude příště

Doslov

Arabský plnokrevník

 

araba.jpg

 

Arabský plnokrevník je perla Arabů a Arabských států.

Historie

Arabský plnokrevník je nejušlechtilejším čistokrevně chovaným plemenem koní na světě, což dokládají zprávy už z doby 2500 let před naším letopočtem. Do Evropy se arabové dostali poprvé v době muslimské invaze v 8. a 9.století. Pochází z Arabského poloostrova respektive ze Severní Afriky a blízkého východu – zejména z Egypta, kde byl po tisíciletí chován Bedulíny bez přimísení cizí krve.

Vzhled

Arab je menší, dobře osvalený kůň s jemnou kostrou. Krátká, jemně utvářená hlava má prohnutý (štičí) profil, mezi očima je lehce vyklenutá. Uši jsou pohyblivé, úhledné, lehce zahrocené, oči velké, jasné, s inteligentním výrazem, malé chříbí se širokými nozdrami je pokryto sametově jemnou srstí. Srst, hříva a ohon jsou hedvábně jemné. Plece mohou být poněkud strmé, ale přiměřené ke krátkému hřbetu a hlubokému a širokému hrudníku. Mimořádnou pohyblivost hlavy zaručuje mitbach, zvláštní úhel, pod kterým je hlava připojená k hrdlu. Krk je dlouhý, elegantně prohnutý, kohoutek spíše plochý. Na rozdíl od ostatních plemen má arab jen 17 párů žeber, 5 bederních a 16 ocasních obratlů ( ostatní plemena 18-6-18), proto má krátký hřbet, plochý kříž a vysoko nesený ocas. Štíhlé, dlouhé, suché nohy mají bezvadné klouby, jasně patrné šlachy, šikmé spěnky a tvrdá, pěkně utvářená kopyta. Zadní nohy bývaly u arabů slabší, ale moderní typy je mívají obvykle dokonalé. Výška v průměru 150 cm.

Typy

 

Rozlišují se podle klisen Muhamadových na tyto typy:

  • Kuhaylan: považován za nejušlechtilejší typ, převládají hnědáci
  • Salklaví: vyniká krásou a elegancí, převládají bělouši
  • Muniqui: vyniká v rychlosti a vytrvalosti, nejrychleji dospívá, převládají ryzáci
  • Hamdani: nejmohutnější, klidní, mírní, vytrvalí
  • Hadban: mohutnější, rychlí

Dnes už se tyto typy špatně rozlišují, protože často docházelo k jejich míšení.

Charakteristika

 

Arabská krev je hlavní a dominantní složkou krve anglického plnokrevníka a měla rozhodující vliv i při zvyšování kvality bezpočtu dalších plemen. Odolnost, vytrvalost arabů spojená s výbornou povahou, ohnivým temperamentem a vynikajícími chody je stále úctyhodnou kombinací. Mezinárodní chov Arabů, rozšířený po celém světě, kontroluje a registruje Arab Breed Society. Často je používán ke šlechtění a zušlechťování jiných plemen, je také dobrým jezdeckým a dostihovým koněm. Křížením tohoto plemena s Berberem vznikl např. Anglický plnokrevník a mnoho dalších plemen. Arabský plnokrevník se dokáže přispůsobit jakémukoli životnímu prostředí a klimatu a dovede přežít i na velice chudé stravě, mnozí jedinci jsou však značně nároční na čistotu vody. Je neuvěřitelně vytrvalý a s jistotou se dokáže pohybovat i po nerovném terénu. Je nadán neobyčejně pevným zdravím a vysokou inteligencí, což ho činí zcela výjimečným. Obvykle bývá mírný a přátelský, ale může být také vznětlivý až neurotický. Díky své ekonomické akci, která je přímá, volná a nízká, dokáže nést i značnou zátěž na velké vzdálenosti.

Využití

Je možné s ním závodit, a ačkoli jeho akce není ideální pro drezuru nebo skákání přes vysoké překážky, je schopný zúčastnit se soutěží v jakémkoli odvětví jez. sportu. Vynikající je zejména na dálkové ježdění nebo vytrvalostní závody. Arabové se často také předvádějí na nejrůznějších přehlídkách, jak pod sedlem, tak z ruky. Nicméně jeho hlavním použitím je obvykle křížení s jinymi plemeny. Jedním z výsledků křížení je Anglo arab (a jeho různé typy), uznaný za samostatné plemeno.

 Vánoce jsou tu aneb Ježíšek klepe na dveře

Ano,je to tu.Ježíšek nám nese dárečky.I my máme pro vás Ježískovské překvapení ;-)

Ježíšek je tu.Dne 24.12. nám dá několik dárečků.I my vám dáme dárky!Pro naše věrné čtenáře máme přichystané nové člaánky a pokud si toto přečte více lidí,třeba jako vy,možná uskutečníme naše předpřipravené novinky :-)No a to překvapení?Kolem vánoc máme pro vás překvápko,které uveřejníme až o vánocích.Doufáme že se vám bude líbit ;-)A nezapoměnte,ježíšek je tu!

Co chystáme do budoucna

Co chystáme?Tak to se dočtete tadý...

Takže.Chystáme pro vás Rady a Tipy-Zeptej se nás!Nadále snad uspěje naše soutěže o ceny(Sena,boxy atd. pro vaše adoptované koníčky a pejsky)Dále,co najdete už v příštím díle,je Roofůw koutek!A další.Pokud byste měli jakýkoliv návrh,napište nám ho na náš email:StarStabl@email.cz  Doufám že vás něco napadne a osloví!

Hra Prosince-StarStable1 Podzimní jezdci

Tak tuhle hru zná snad každý :-)A ten kdo ne,mněl by se s ní hodně rychle seznámit ;-)

StarStable...Hra pro všechny milovníky koní!Stanete se dívkou(Kterou si sami vytvoříte,samozdřejmně :-) )A ocitnete se před stájemi v Jorvirku.Před vámi se vyjímají velké budovy stájí a vy jste připraveni se utkat životu koní...Dostanete grošovaného koníčka,kterého si vyčistíte,nakrmíte a napojíte.Poté odvedete výcvik a hurá do sedla!

Pokud máte jakékoliv návrhy na hry,napištr nám na náš email:StarStabl@email.cz !Přijímáme jakékoliv nabídky a co nejdřív odpovídáme!

Co bude příště...

Co chystáme?Tady...

Plemeno:Český Teplokrevník

Roofůw koutek

Dáreček

Komix...Doll & Rein a Furio & Dean

Informace o hře-Horse Life 2

Co bude příště

Doslov

Jsem velmi ráda a vděčím vám za přečtení!Nadále se náš časopis rozvíjí a také jsme si pro vás připravili dárečky!Také se snažíme udělat Komix,sice krátký,ale za to napínavý a zajímaavý!A Také máme nového maskůtka!Jmenuje se Roof a je to supr Shetlandský poník!

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář